Oude Ban 14
4285 TH Woudrichem
T 0183-309338
E cbs@cbsebenhaezer.com


Welkom op de groepspagina van groep 1/2b

 

Op 21 augustus zijn we weer begonnen! Op maandag, dinsdag en woensdag staat juf Smits voor de groep en op donderdag en vrijdag is juf Hovers er. We hopen er met elkaar een fijn schooljaar van te maken.

BEROEPEN
 
Woensdag  23 mei gingen we met de klas op bezoek bij de brandweerkazerne in Woudrichem. 
 

 
Brandweerman Ton bracht ons naar de kleedkamer en liet zien wat de brandweermensen allemaal aan moeten doen en op moeten zetten als er brand is: 
een jas, een helm, een broek en ook nog laarzen! Sommige kinderen mochten deze dingen passen: een beetje te groot!!!

 


Daarna hoorden we wat de brandweermensen allemaal voor werk doen. De kinderen wisten een aantal dingen al te noemen: brand blussen, poezen uit de boom redden met een ladder als ze er niet meer uit durven. Brandweerman Ton vertelde ook dat ze mensen weleens uit het water moeten halen. Daarom hingen er duikpakken met flippers. Of mensen helpen die tegen een boom gereden zijn. 
 
Natuurlijk is een brandweerauto ook nodig! Er zitten grote en kleine slangen in en heel veel water. Achter de luiken was allerlei gereedschap verstopt: een bijl, verschillende zagen, een soort surfplank en nog veel meer.
  
Het was erg leuk dat we in de brandweerauto mochten zitten. We zagen het zwaailicht, maar de sirene hebben we overgeslagen. Dat maakte veel te veel herrie! 
 
En toen wij er waren....werd er een brandweerauto opgehaald! Die hadden ze ergens nodig, omdat de andere brandweerauto kapot was. 
  
Voordat we weer naar school gingen kreeg brandweerman Ton applaus en nog een mooie kleurplaat van de kleuters. En wij kregen wel 2 cadeaus: een kleur- en een bouwplaat. Het was erg fijn dat we op visite mochten komen. Tot de volgende keer!


Woensdag 16 mei kwam de wijkagent bij ons op visite. Eerst vertelde hij wat het werk van de politie is: boeven vangen, verkeer regelen bij ongelukken of als het verkeerslicht niet werkt, bekeuringen geven, maar vooral:
MENSEN HELPEN!!! De kinderen wisten hier ook al veel vanaf. Eťn zei: "De politie is je beste vriend!"
 

 
De agent liet daarna zien wat voor spullen hij allemaal bij zich had: een portofoon, handboeien, een wapenstok, pepperspray en een pistool. Ook liet hij zijn veiligheidsvest zien. 
 Lana kreeg handboeien om, maar.....ze waren veel te groot!
 


Owen was veel te licht. De agent tilde hem zomaar op! Als je bij de politie werkt, moet je snel kunnen rennen, goed kunnen schieten en vechten. Maar er werken ook mensen op de computer op het politiebureau wist Fien te vertellen.


Hij was met de politiebus gekomen en liet zien wat er allemaal in zit: een deken, pilonnen, een knuffelbeer.
De agent ging Yoesef fouilleren. Gelukkig had hij geen mes of pistool op zak. Toch maar even voor de lol in de politiebus zitten. We hoorden ook de sirene en zagen het zwaailicht. Dat was wel een herrie.
Op de voorkant van de bus verscheen: STOP POLITIE. Dit staat in spiegelschrift zodat de mensen in de auto die voor een politiewagen rijden, het goed kunnen lezen.
 

Het was een leuk en leerzaam bezoek. Als bedankje kreeg de agent een mooie kleurplaat met een versje erbij. Dat hebben we meteen voor hem gezongen: 
pa-pi-pa-pi-politie
pa-pi-daar kom ik aan
pa-pi-ik zal je pakken
ik kan veel sneller gaan
VERKEER
 
Verkeersweek op de Eben HaŽzer: een buitenverkeersles, altijd leuk! En de kinderen deden het prima!
 

 
Klaarstaan om over te oversteken bij het zebrapad. Naar links en rechts kijken...kunnen we? Oei! Daar komen fietsers aan...even wachten dus.
 
 

Gelukkig stoppen ze, zodat we veilig naar de overkant kunnen lopen.
 

Wat staat hier nu? STOP. Aha, wachten dus, afstappen maar en het volgende kind mag eerst een stukje lopen met de fiets en daarna de route rijden.


We kunnen het nu ook vast bij een echte straat, want we hebben ook het boekje: Stoeprand, stop! nog gehoord. 
LENTE
 
Lammetje, lammetje, lammetje, kom toch eens over mijn dammetje. Lammetje lief, lammetje klein, wil je wel mijn vriendje zijn?
 

Daar zijn de mama, opa en oma van Iris met een lammetje! Het lammetje is er 1 van een drieling en heeft geen naam. Tijd voor een fles!
 

 
Oma had ook wol meegebracht. Dat is de vacht van het schaap. Je kan er een trui van breien.
 

 

Oeps! Wat is dat nu? Vast geen dropjes op de grond....Gauw opruimen en schoonmaken maar!Dag lammetje! Leuk dat je bij ons op bezoek kwam. Wat voelde je zacht en wat een mooie wol zagen we van jouw vacht. Ga maar weer lekker buiten in de wei huppelen. 

 
Bezoek Visserijmuseum in Woudrichem
 
Op maandagmiddag 19 maart gingen we lopend met de kinderen en een aantal moeders naar het Visserijmuseum. Maar eerst even gezellig met elkaar op de foto. Zouden we ook in het Altena Nieuws komen? Wie weet... donderdag maar snel in de krant kijken!


 
Eerst vertelde Paul Martens ons iets over de spullen die in de koffer zaten die wij op school gevonden hadden. Een leesplankje, klompen, een visnet, schilderspullen en nog veel meer haalde hij tevoorschijn. Hij was blij dat de koffer weer terug was in het museum.
  
De kinderen wisten vaak wat voor voorwerpen het waren en wat je ermee kon doen. Knap hoor!


 
Daarna was het tijd om in 6 groepjes opdrachten uit te voeren, zoals: een vis in reliŽf kleuren.


Prima gelukt. Je kunt alle vinnen zien waarmee de vis zwemt. Goed zeg, deze vis zwemt zelfs op zijn kop.


Dit groepje ging ruiken wat er in de potjes zat: bijvoorbeeld peper, pepermunt, kaneel of een lekker geurtje. Dit waren wel hele mooie stoelen waarop de kinderen mochten zitten! Net koningen en koninginnen.


 
Wat zit er allemaal in deze doos? Kurken en allerlei stenen. Je kunt ze sorteren of wegen op je hand. Sommige zijn zwaar en andere weer licht. Een paar dingen waren groot en andere weer klein.
 

 
Voel maar eens wat voor soort touw je in je handen hebt: kort of lang? Dik of dun?


Na een paar minuten werd er gewisseld van activiteit zodat alles aan de beurt kwam.


Je hebt ronde, vierkante en driehoekige vormen. In de vitrines zagen we allerlei spullen die ook deze vormen hadden. Natekenen was nog best lastig. 


Hier konden de kinderen door een loep naar het schilderij kijken. Er waren kleine plaatjes van het schilderij en de kinderen moesten proberen om deze details terug te vinden op het grote schilderij. Echte speurneuzen heeft deze klas!


Natuurlijk is het ook erg grappig om de juf door de loep te bekijken: "Juf, wat heeft u nu een groot hoofd"...


Tijd om weer naar school te gaan. Het was erg leuk in het Visserijmuseum. Bedankt Paul en Jos en ook alle hulpmoeders voor de begeleiding. Tot in groep 5 met het project van "Jet en Jan" of misschien al eerder met papa, mama, opa of oma. 
 

 
 

Weet je dat de LENTE komt???

Op het raam schaatst eend nog op natuurijs, maar op onze kijktafel  is er al van alles te zien over het nieuwe leven, wat we om ons heen zien in de lente en vieren met het paasfeest.

 

Onze speelhoek is een...

De fossielen tentoonstelling is om naar te kijken. 

We gaan zelf ook mooie stenen verzamelen voor in ons museum.

Toegang gratis met de museumjaarkaart!

Fossielententoonstelling, dieren, planten en stenenverzameling te bezichtigen.
Onderzoeken met een vergrootglas, of ontdekken in de bibliotheek.
Geopend tijdens speel-/werktijd.Voorstelling Kasteel Dussen

Ssssst.... de TIJGER slaapt!


 

en wij zijn WAKKER!!!

 

Lana aait de tijger over zijn buik.... Zzzzzzz.....

 

maar als de tijger dan toch wakker wordt....

 
                                                                   is het FEEST!!!!!! HOERA voor de jarige!
 
HET WEER
 
In de winter kan het regenen, waaien, stormen, hagelen, sneeuwen, de zon kan schijnen of misschien komt er wel een regenboog.... Spannend hoor dat weer, het kan elke dag weer anders zijn....soms zelfs op dezelfde dag! De weerwoordkaartjes om de woordenschat uit te breiden, sluiten hier mooi bij aan.

Waarom gaat dat scheppen zo moeilijk? Wat is er aan de hand? We weten het al! Het heeft vannacht gevroren en daarom is het zand hard geworden.
Wat vinden we nog meer op het plein? Een stuk ijs, maar als je dat lang in je handen houdt smelt het! 
Waarom waait die zak niet alle kanten op? Er is vandaag weinig wind. Daarom hangt hij rustig aan het hek en ook als je hem vasthoudt, beweegt hij bijna niet.
 
 

Wat een wind op maandag 29 januari! Van juf Smits kregen we linten om buiten mee te spelen: dat was echt leuk! De pret straalt ervan af! Eenmaal binnen met z'n tweeŽn een leesrups maken. Knap hoor, het gaat prima! 
In de gang is een weertafel te zien met verschillende boeken over dit onderwerp.
 
 
In de klas staat ook een gezellige winterkijktafel.
 
De kinderen tekenen zichzelf met houtskool waarbij ze ook het weer laten zien.  
Het weer wordt ook vormgegeven in het platte vlak door het knippen en plakken met kosteloos materiaal.
Beide opdrachten horen bij het jaarplan van culturele vorming. 
We leren liedjes over het weer zoals: het is winterbibberbibber, pak je laarzen en tikke takke regen.
Mies en Max, de kinderen uit de godsdienstmethode, waren deze week ook met een weerbericht bezig. Natuurlijk is het erg leuk om dit in de poppenkast na te spelen.
 
SINTERKLAAS
 
Dat de Sint en zijn Pieten weer in Nederland zijn, is te zien in onze klas. Kijk maar eens mee!

En toen....werd het 5 december: hoera! Bezoek van Sint en de Pieten op school. Sommige kinderen keken er al dagen naar uit, voor anderen was het best spannend. Groep 8 haalde de kleuters op en met elkaar zongen we Sinterklaasliedjes op het plein. Zou de goede Sint weer komen? Eerst kwamen alleen de Pieten, die dachten dat Sint al op school was, maar later kwam Sint ook: met motor en zijspan!

Sint en zijn Pieten kwamen ook in onze klas! Natuurlijk hadden ze een hoop pepernoten bij zich: dat was smullen.

Piet mocht het cadeau van de klas voor Sint openmaken. Evy en Iris hadden Amerigo geplakt. Sint gaat het in de manege ophangen zei hij. Toen nam hij een kijkje in zijn grote boek. Wie zou er bij Sinterklaas mogen komen?

Ben ik het? Jaaaaa! Of neeeee, dat hoop ik niet........ spannend hoor!

En het werd Lieke met haar vriendinnen Nina en Lilly Mae. Met z'n drietjes lieten ze de pannenkoekenrol zien.

Sint wist dat Daniel in Woudrichem was komen wonen en een zusje had gekregen. 

 
Tijd voor de zwarte Pietengym. Dat was gezellig samen met de Pieten!

Wat zegt Sint nu? Gaat hij weer weg? Maar niet voordat er een supergrote zak met pakjes was gebracht.
 
Wat een leuke en mooie cadeaus kregen de kinderen. Dank u Sinterklaasje!!! Tot volgend jaar!
 
Sinterklaaskapoentje, gooi wat in mijn schoentje! Schoen zetten op dinsdag 28 november. Gelukkig hadden we allemaal gymschoenen op school. En na het zingen maar afwachten....

 
En de volgende ochtend........ hoera! We hebben bezoek gehad: voor alle kinderen en de juf was er een heerlijk chocolade pietje. Sommige kinderen gingen wel even meten of die van de juf niet groter was....zij heeft immers de grootste schoen
 
Tijdens de speel-werktijd werd dit prachtige bouwwerk gemaakt. Knap van Sint dat hij helemaal bovenop geklommen is! Volgens de kinderen had Piet hem erop getild.


 
Wat een heerlijke chocoladeletters en chocoladelekkers zijn er door Lotte en Linn gemaakt.
 
 
Er worden prachtige mutsen voor het Sinterklaasfeest op 5 december geknutseld. Natuurlijk komt elk groepje aan de beurt. We willen allemaal wel zo'n mooie muts!

Wat een lastige Sintpuzzels zijn dit, maar met wat hulp lukt het wel. ook doen we leuke Sintspellen zoals rijmen en kwartet.

Een mooi huis in de bouwhoek waarbij Sint en zijn paard maar veilig beneden bleven en de Pieten op het dak geklommen zijn.
 
Wie hebben we daar? Sint Evy met de PIeten Dyon en Daniel. Zouden er ook pakjes in de zak zitten en voor wie dan wel???
 
Hmmm, wij gaan pepernoten maken! En lekker dat ze smaakten! Het rook heerlijk in de gang en volgende week weer, want niet iedereen is al geweest. Wat een feest!
 
Thema Herfst
 
 

Het herfstthema sloten we af met het kabouterpadWat glibberig, zo'n slak...
 

Kabouters luisteren graag naar verhalen!

 
...en schrijven letters met ganzenveren.

Verder maakten we appelmoes, bekeken we bladeren, kastanjes, eikels, lampionnetjes met een vergrootglas.
We voelden, roken, proefden, hoorden en bekeken de herfst, we deden spelletjes en hadden een heerlijke zonnige ochtend. Mede dankzij onze hulpmoeders een geslaagd kabouterpad!
 
MAD SCIENCE
 
Maandag 9 oktober kwam professor Ram Bam bij ons op school om proefjes te laten zien. Soms mochten er ook kinderen van groep 3 en 4 assisteren. Iedereen was heel enthousiast over wat je met lucht kunt doen. Op het eind liet de professor zien hoe je vuur kon maken.
 
DIEREN
 
Afgelopen maandag 4 september zijn we gestart met het onderwerp dieren. Op de computer staat het programma Woordenstart: "Ga je mee naar de dierentuin?" waarmee de kinderen kunnen werken. Met wasco krijten de kinderen hokken met verschillende dierentuindieren en wordt er een dierentuin gebouwd. Verder leren de kinderen allerlei liedjes over dieren en horen ze dierenverhalen. Via woordkaartjes wordt de woordenschat vergroot. Natuurlijk is daarnaast ook ruimte om te spelen!